Doğramalık Kereste

   

Sarıçam, Kuzey Anadolu’nun yüksek dağlık kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacıklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaşır. Adını, levhalar halinde ayrılan gövde kabuğunun tilki sarısı renginden alır. Narin gövdeli, sivri tepeli ve ince dallı bir ağaçtır. Yetişkin ağaçların boyu 40 m’yi aşar. Uygun özelliklerinden dolayı doğramalık kereste olarak tercih edilir.

 


 
 
   

Göknar Doğramalık KeresteGöknar ağacı 40 m’ye kadar boylanabilir. Kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta koku su ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir.

Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır. Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Dünya üzerindeki 40 türünden dördü ülkemizde doğal yayılış gösterir.

Ladin ağacı, kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ladinin 40 değişik türü vardır. Uzaktan bakıldığında göknara benzese de piramide benzer tepesi ve sarkık dalları ile ondan ayırt edilebilir. Boyu 40-50 m’ye kadar ulaşabilir. İğne yaprakları kısa, sivri uçlu ve kesitli dört köşedir. Olgunlaşmış kozalağının pulları dağılmaz. Ülkemizde Doğu Karadeniz dağlarının denize bakan yüksek kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kuran türü Doğu ladinidir.

Resimleri büyütmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız...

{photogallery}images/kereste/dogramalik/gorseller{/photogallery}

     

More Articles...

AIzaSyA1nrOXg0TvZsmKgE5vexqu1m3xVPyzZgg