İnşaatlık Kereste

   

Kara Çam, bütün kıyı bölgelerimizin dağlık kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta stebe kadar sokulur. Gövdesinin ve dallarının kalınlığı, gri ve derin çatlaklı kabuğu, iğne yapraklarının koyu yeşil rengi ile diğer çam türlerinden ayrılır. 30-35 m’ye kadar boylanabilir. Uygun özelliklerinden dolayı inşaatlık kereste olarak tercih edilir.insaatlik-kereste

Karaçam ülkemizde Trakya, (doğusu hariç) Kuzey , Batı ve Güney Anadolu da deniz etkisinden uzak iç taraflara bakan yerlerde saf ormanlar oluşturur.Dikey yayılışında 400-1400 m yükseltiler arasında,   geniş alanlarda saf ormanlar oluşturur. 1400-1700 m.yükseltiler arasında ise Sarıçam ,Göknar ve Ardıçlardan karışık meşçereler kurar.İç Anadolu’da step içlerine en fazla sokulan çam türümüzdür. Güney’de Toroslar’da 1200-2100 m.yükseltiler arasında geniş yayılış gösterir, yüksek kesimlerde Sedir ve Göknarla karışım yapar.

Karaçam ülkemizin geniş bir alanında yayılış yapması, odununun kaliteli ve değerli olması nedeniyle en öncelikli ağaç türlerimizdendir.

Göknar ağacı 40 m’ye kadar boylanabilir. Kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır. Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Dünya üzerindeki 40 türünden dördü ülkemizde doğal yayılış gösterir.

Resimleri büyütmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız...

{photogallery}images/kereste/insaatlik/gorseller{/photogallery}

 

 


 
 

More Articles...

AIzaSyA1nrOXg0TvZsmKgE5vexqu1m3xVPyzZgg